Folk flest tenker gjerne på Bergen som byen blant de syv fjell og Fløibanen. Mange forbinder, med rette, også Bergen med regn. Men vi bergensere lar ikke litt vann ovenfra hindre oss i å ta for seg av byens skatter. Bergen er en by rik på kulturarrangementer, men også en by med rikt historie og derfor mange fine kulturminner å by på.

De fleste historisk interessante steder i Bergen finnes midt i sentrum, men om du tar deg en tur til rett utenfor bykjernen finner du friluftsmuseet Gamle Bergen Museum. Her finner du Bergens historie i miniatyr. En liten by er bygget opp av hus og bygninger som en gang stod i sentrum, men som er blitt flyttet og gjenoppbygget. Gamle Bergen har til og med sin egen ordfører!

Bryggen

Det er vel ingen steder i Bergen som er så kjent som Bryggen. Området er så unik, med sine bevarte trehusbygninger, at den er oppført på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Det er bare syv andre steder i Norge som har den gjeve tittelen. Bryggen vitner om tiden da Bergen var en av Nord-Europas viktigste handelsruter, og som ble anlagt allerede i år 1070.

Bryggen var en viktig handelsarena for de hanseatiske kjøpmennene, såpass mye at forretningsspråket var på tysk. Hanseatene brukte Bergen som havn ut mot resten av Europa, og den viktigste eksportvaren som ble omlastet på Bryggen var tørrfisk fra Nord Norge. Hanseatene hadde fire slike viktige knutepunkter, men Bryggen er den eneste bevarte i dag. Bryggen har blitt ødelagt av brann flere ganger og dagens bygninger er fra 1702.

Bergenhus festning

Bergenhus festning, eller Bergenhus slott som den også het, var kongebolig og rikets administrasjonssentrum da Bergen var landets hovedstad. Det var kong Øystein Magnusson som sørget for dette. Han flyttet kongssetet dit på 1100-tallet og bygget først en kongsgård. Den opprinnelige festningen ble bygget som et vern rundt en trehusbebyggelse som beskyttelse mot fiender, men også mot brann. I Bergens lange historie har bybranner herjet mange ganger.

Norge opphørte som selvstendig kongerike da landet inngikk union med Danmark. Den gamle kongsgården var fortsatt et viktig politisk og administrativt sentrum og i 1660 ble Bergenhus en ren festning slik vi forbinder med begrepet. Som festning er den en av de eldste og mest bevarte i Norge. Festningen har fortsatt den dag i dag sin militære tilknytning ved at den huser Bergenhus Heimevernsdistrikt 09.